
Firmalara sunulan önemli bir teknik destek olan kalite laboratuvar sistemleri; ürünlerin piyasaya çıkmadan evvel gerçek ortam koşullarında test edilip onaylanması sürecini genel anlamda kapsamaktadır. Oldukça önemli bir süreç olan kalite laboratuvar sistemleri ürünlerin doğru ve istenilen düzeyde çalışıp çalışmadığını kontrol eden bir mekanizmayı oluşturur. İstenilen performansa sahip olmayan ürünlerin piyasadan geri dönmesini veya müşteriden şikâyet alma riskini göze almak istemeyen firmalar için âdeta hayat kurtarıcı niteliktedir.
Ürünlerin veya malların proje kapsamında istediğini gibi üretip üretilmediğini, kalite standartlarında olup olmadığı belirleyen kalite laboratuvar sistemleridir. Bu sistem özellikle iki aşamadan meydana gelmektedir. Bunlar giriş kalite laboratuvar sistemleri ve çıkış kalite laboratuvar sistemleridir. Böylelikle giriş ve çıkış süreci arasındaki kalite farkını tespit etme imkânını da beraberinde getirmektedir.
Ürünlerin kalitesini, ürün veya ürün bileşenlerinin kullanım ömrü ve fonksiyonlarının tam ve düzgün çalışıp çalışmadığı belirlemektedir. Bu önemli iki kriterin mevcut olup olmadığı belirleyen kalite laboratuvar sistemleri ile gerçek ortam koşullarında belirlenmektedir. Aynı anda birden fazla ürünü test etme özelliğine sahip olmasıyla zamandan ve emekten tasarruf sağlamaktadır. Böylelikle işlemler daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Test senaryolarının özellikle değişebilir olması ise büyük bir avantaj getirmektedir. Her ürün veya ürün bileşeni aynı olmamakla beraber doğal olarak birbirinden farklıdır. Bu nedenle her ürüne özel test senaryosu geliştirilmekte ve bu şekilde uygulama yapılmaktadır. Uygulama sonunda ayrıca detaylı bir rapor da firmaya verilmektedir.
Kalite laboratuvar sistemleri ile test edilen özellikler ise aşağıdaki gibidir:
- Elektriksel özellikler
- Ürün veya ürün bileşenlerinin fonksiyonel özellikleri
- Elektriksel güvenlik
- Sızdırmazlık
- Debi
- Tork
- Termal özellikler
- Fiziksel özellikler
- Ürün ve ürün bileşenlerinin kullanım ömrü