
Feasa LED analizörü çoklu LEDlerin eşzamanlı renk ve parlaklık testlerini gerçekleştirmede en kaliteli çözümlerden biridir. Feasa-I(ICT) ve Feasa-F(Fonksiyonel) olmak üzere iki modeli bulunmaktadır. Bu modeller 3, 5, 10 ve 20 kanallı olmak üzere çeşitli konfigürasyonlarla kullanılabilmektedirler. Hangi model ve konfigürasyonun uygun olduğuna karar vermek için çeşitli başlıkların incelenmesi gerekir.
USB ara yüzü harici bir güç kaynağına ihtiyaç duymadan LED analizi yapmak için çok basit bir ara yüz sunmaktadır. 460800 baud rate e kadar çok yüksek bağlantı hızları kullanılabilir.
RS232 seri haberleşme ara yüzü ise maksimum 115200 baud rate e kadar çıkabilmektedir. Ayrıca harici güç kaynağına ihtiyaç duymaktadır.20 ICT kanalı bu seri mod ta frekans veya senkronize çıkışlar içinde kullanılabilir.
Birden fazla LED analizörü Daisy Chain bağlantısı yapılarak 30 Analizöre kadar paralel çalıştırılabilir. Tüm analizörler bu bağlantı sonunda sadece bir RS232 veya USB bağlantısı ile kontrol edilebilmektedir. Ancak harici güç kaynağı ile 5V un analizörlere sağlanması gerekmektedir.
Harici Tetikleme
Feasa I modelindeki harici tetikleme girişi sayesinde senkronize LED ölçümü yapılabilmektedir. Örneğin LED yandığında gelen tetikleme ile LED ölçümü başlatılabilir.
LED Analizörünün Test Süreleri
LED in analiz süresi LED ten gelen ışık yoğunluğuna göre değişmektedir. Örneğin parlak LEDlerin ölçüm süresi daha kısa iken dönük LEDlerin test süresi daha uzun olmaktadır. 20 LED in ışık yakalaması(ölçümü) paralel şekilde ışık yoğunluğuna (parlaklığına) bağlı olarak 102ms de yapılıp arşivlenebilir. Bu arşivlenmiş datadan her bir fiberin değerini ölçme süreside fiber başına yaklaşık 5ms civarındadır.
Çok Yüksek Parlaklıktaki LEDlerin Ölçüm Süresi
1 LED in ölçüm süresi 2ms geri okuma süresi ise 5ms yani toplamda 7ms dir. 20 LED in ölçüm süresi 2ms ve geri okuma süresi 100ms olduğundan toplam 102ms dir.
Sönük LEDlerin Ölçüm Süresi
1 LED in ölçüm süresi 650ms geri okuma süresi ise 5ms yani toplamda 655ms dir. 20 LED in ölçüm süresi 650ms ve geri okuma süresi 100ms olduğundan toplam 750ms dir.
USB / RS232 Seri Port ışık yakalama seviyeleri
LED ölçümünden elde edilen değerler:
HSV (Hue, Saturation, Value), HSB (Hue, Saturation, Brightness) veya HSI(Hue, Saturation, Intensity), renk uzayı, renkleri sırasıyla renk özü, doygunluk ve parlaklık olarak tanımlar.
Renk özü, rengin baskın dalga uzunluğunu belirler, örneğin sarı, mavi, yeşil, vb.
Açısal bir değerdir 0° – 360°, bazı uygulamalarda ise 0-100 arası olağanlaştırılır.
Doygunluk, rengin “canlılığını” belirler. Yüksek doygunluk canlı renklere neden olurken, düşük olasılık rengin gri tonlarına yaklaşmasına neden olur.
0-100 arasında değişir.
Parlaklık ise rengin aydınlığını yani içindeki beyaz oranını belirler.
0-100 arasından değişir.
color correlated temperature (CCT)
Renk Sıcaklığı
Birimi Kelvin. (K) (ºK)
Karanlık bir oda içinde ısıtılan cismin rengi kızıldan maviye ve beyaza doğru bir değişime uğrar yani cimin sıcaklığı arttığında, mavi rengin tayf içerisindeki payı büyür, kırmızının payı azalır. Sıcak beyaz ışığa sahip bir akkor lamba 2700ºK değere sahipken, aynı güçteki bir gün ışığı lambasında 5600ºK renk sıcaklığı olmaktadır.
Bir ışık kaynağının renk sıcaklığı, Planck’ın geometrik çizelgesi ilegösterilir.
International Commission on Illumination (CIE) (Renksellik Çizgesi)
Bu gösterimde herhangi bir renk x (kırmızı) ve y (yeşil) ile ifade edilir ve z=1-(x+y) eşitliğinden z (mavi) çekilerek bileşenlerin tamamı bulunmuş olur